MOTOR YAĞINI KISA SÜREDE KENDİNİZ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ

14-11-2022 23:30
MOTOR YAĞINI KISA SÜREDE KENDİNİZ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ

MOTOR YAĞINI KISA SÜREDE KENDİNİZ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 14.11.2022
 

MOTOR YAĞINI KISA SÜREDE KENDİNİZ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ

Motor yağının değiştirilmesi düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. İyi araba bakımı, aslında, dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü garanti eder. Genel olarak motor yağının her 15.000-20.000 km'de veya iki yılda bir değiştirilmesi önerilir. Fakat sürüş tarzına bağlı olarak özellikle hızlı ve sportif sürüş durumunda bu işlemi her 10.000 km'de bir yapmak gerekebilir.

Motor yağını değiştirmek için uzman personele başvurmak her zaman daha iyi olsa da, özellikle araç bakımına ayıracak çok fazla el beceriniz ve zamanınız yoksa, bu özellikle zor bir işlem değildir. Bağımsız olarak kolayca yapılabilir. Ancak devam etmeden önce, değişiklik için gerekli tüm araçlara sahip olmak ve hata yapmamak için uygun kılavuzları takip etmek gerekir. Yağı kendi başınıza değiştirmeyi öğrenmenin elbette birçok avantajı vardır: özel bir atölyeye gitmek zorunda kalmadan zamandan tasarruf etmenin yanı sıra, aynı zamanda oldukça fazla paradan tasarruf etmenizi sağlar.

MOTOR YAĞINI KENDİNİZ DEĞİŞTİRMEK İÇİN HANGİ ARAÇLAR KULLANILIR?

Motor yağını değiştirmek için elde edilecek ilk araçlar, aracı yüksek bir konumda tutmak ve çalışma alanının iyi bir şekilde görülmesini sağlamak için kriko ve kriko ayaklarıdır. Arabanın altına kaydırmak için bir araba da faydalı olabilir. Atık yağları toplamak için, alanı sabit tutmaya çalışmak için yan yana bir huni, bir bez ve emici kâğıdın yerleştirilebileceği en az beş litre kapasiteli bir bir kap elde etmek de gereklidir.

İKİNCİ AŞAMA

Kendinizi arabanın altına yerleştirmeden önce, kaputu açmanız ve sökmek için yağ kapağını tanımlamanız gerekir. Hangi yağ kapağının motorun üst kısmında görünecek şekilde konumlandırıldığını anlamak oldukça basittir, ancak şüphe durumunda kullanım ve bakım kılavuzuna veya çevrimiçi kılavuzlara başvurmak her zaman daha iyidir. Kapak çıkarıldıktan sonra sıra aracın altına girmeye gelir. Tanımlanması gereken ikinci unsur, arabanın hemen altında bulunur ve açıkça görülebilen tahliye cıvatasıyla tanınan yağ karteridir.

Tahliye cıvatasını sökmek için, manevra için yeterli alana sahip olduğunuz sürece hem yukarıda belirtilen lokma anahtarı hem de ortak bir anahtarı kullanabilirsiniz. Cıvata çıkarılır çıkarılmaz yağ boşalmaya başlayacak ve tamamen boşalması için birkaç dakika beklenmesi gerekecektir. Beklerken, özellikle çok aşınmışsa, cıvatanın alt kısmında bulunan kâğıt veya keçe contanın değiştirilmesi veya rondelanın değiştirilmesi ile ilerleyebilirsiniz. Öte yandan, yıkayıcı hala iyi durumdaysa, yeniden kullanılabilir. Üçüncü aşamaya, yani yağ filtresinin değiştirilmesine geçmeden önce, drenaja dahil olan tüm elemanların iyice temizlenmesi ve cıvatanın doğru şekilde yeniden konumlandırılması gerekir.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Yağ filtresini değiştirmek için yapılacak ilk şey onu bulmaktır. Aslında konumu otomobil modeline ve üretim yılına göre değişir, bu nedenle motorun önüne, arkasına veya yanlarına yerleştirilebilir. Bunu tanımlamak için yedek filtreye başvurabilir veya bazı unsurlara dikkat edebilirsiniz: filtreler genellikle silindir şeklindedir ve siyah, mavi veya beyaz olabilir. Ortalama 10-15 cm uzunluğa ve ortalama 7-8 cm çapa sahiptirler. Daha yeni araçlarda gerçek bir yağ filtresi yoktur, yerine bir tür kartuş takılır.

Yağ filtresini sökmek için ellerinizi kullanarak yavaşça saat yönünün tersine çevirebilir veya işlemi büyük ölçüde kolaylaştıran özel bir kayış anahtarı kullanabilirsiniz. Koruyucu eldiven giymeye ek olarak, filtreyi kapatmak ve yağ sıçramasını önlemek için bir bez veya plastik torba kullanabilirsiniz. Aslında, kullanılmış filtrelerde sonraki adımlara geçmeden önce tamamen boşaltılması gereken yağ kalıntılarının bulunması nadir değildir.

Böylece yağ filtresini değiştirmenin son prosedürüne geldik. Yeni filtreyi uygulamadan önce dairesel contayı yağlamak önemlidir, bu işlem sadece bir parmağınızı motor yağına daldırarak gerçekleştirilebilir; bu işlem vidalama sırasında contanın dişlerine zarar vermemesi nedeniyle çok önemlidir.

Yağ filtresi tekrar vidalandıktan sonra, yeni motor yağı sağlanan açıklığa dökülebilir. Dökülecek yağın kabarcık görünümü olmadan daha iyi akmasını sağlamak için birçok kılavuz tarafından verilen bir ipucu, musluğu yukarı bakacak şekilde tankı tutmaktır. Yağı doldurup kapakları kapattıktan sonra işlem tamamdır.

Aracınız için motor yağı ne kadar önemli ise geri görüş kamerası da bir o kadar önemlidir. Birçok otomobilde standart veya isteğe bağlı ekstra olarak bilgi-eğlence sistemine entegre geri görüş kamerası sistemi bulunur. Güvenliğinize ve aracınıza ne kadar değer verdiğinizi biliyoruz. Olası kazaların önüne geçmek için geri görüş kameraları artık şart denebilir. Carvocal, farklı özellik ve niteliklere sahip, çeşitli fiyat aralıklarında geri görüş kamera modelleri ile birçok seçenek sunar sizlere. Ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilir, uygun ve indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

 

BİR ÖNCEKİ BLOG YAZIMIZ

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.