Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?

08-11-2022 23:06
Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?

Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?

CARVOCAL BLOG

Yayın Tarihi : 08.11.2022
Girl in a jacket
 

Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?

Otomatik şanzıman, sürücü için yönetimine özen gösteren, sürücüyü kolaylaştıran bir şanzıman sistemidir.  Bazı ülkelerde bu sistem yaygındır, ancak Türkiye'de de sürücüler tarafından giderek daha popüler bir çözüm haline gelmektedir. Aslında otomatik şanzımanlı makineler, bazı dezavantajları olsa da şehir içi yüksek sürüş konforundan daha yüksek yakıt verimliliğine kadar birçok avantaj sağlıyor. Bu nedenle, bilinçli bir karar vermek için otomatik şanzımanlı arabaların nasıl çalıştığını bilmek, artılarını ve eksilerini dikkatlice analiz etmek gerekir.


Otomatik şanzıman nasıl kullanılır?

Otomatik veya manuel şanzımanın daha iyi olup olmadığını seçmek için önce nasıl çalıştığını anlamalısınız. Otomatik şanzımanlı bir arabayı nasıl süreceğinizi anlamak, özellikle manuel şanzımanlı bir aracı kullanmaya alışmış olanlar için oldukça basittir, şüphesiz daha karmaşık ve yönetilmesi zor bir sistem. Otomatik şanzımanlı araçlarda sadece iki pedal vardır: gaz ve fren, tabii ki debriyaj pedalı eksik. Vites kolu, klasik 5 veya 6 vites yerine harflerin bulunduğu bir seçiciye benzer. İşte anlamları:

P harfi: Bu, vites kutusunun aracı güvenli bir şekilde durdurmak için yapılandırıldığı park konumudur. D Harfi: El frenini indirdikten sonra yola çıkmaya hazır olduğunuzda sürüş modu ilerlemek için devreye girer.

N Harfi: boş konum, düz vites kutusunun boş konumuna eşdeğerdir ve örneğin bir trafik ışığında uzun süre durma veya kısa bir durma sırasında, yeniden yola çıkmadan önce aracı durdurmak için kullanılır. R Harfi: Otomatik vites kutusunun son konumu geri yani manevra ve park için kullanılmak üzere geridir.

Otomatik şanzımanlı bir araba kullanmak çok kolay ve sezgiseldir. Araca bindiğinizde vites kutusu P (Park) konumundadır, bu yüzden sadece park frenini çekin, seçici ile D (Sürüş) moduna girin ve hızlanın. Bundan sonra araç, hız ve motor devir sayısına bağlı olarak şanzıman oranlarını otomatik olarak artıracak veya azaltacaktır. Aracı boşta bırakmak için, sadece aracı durdurun ve N (Boş) konumuna girin, aksi takdirde, kesin olarak durdurmak için seçiciyi P konumuna alın, el frenini çekin ve aracı kapatın. Sürücü, tüm yolculuk boyunca iki eli de emrinde olacak şekilde yalnızca freni ve gazı kullanmak zorundadır.

Aracınızı daha konforlu ve sürüş keyfinizi daha yüksek seviyeye çıkarmak için multimedya sistemlerimize göz atabilirsiniz. Ford Focus 4 Android Multimedya Sistemi ile Güçlü işlemciye sahip anakart sayesinde daha hızlı ve daha sorunsuz kullanım imkânı sağlarsınız. Piyasada kullanılan hemen hemen bütün modellere çözüm ortaklığı sunmaktayız. Bizi istediğinize istediğiniz zaman bütün modellerle alakalı danışabilir teknik destek alabilirsiniz.

 

BİR ÖNCEKİ BLOG YAZIMIZ

HAKKIMIZDA

Vizyonumuz, yenilikçilik ve paylaşım ruhunu ortaya koyarak, yaptığımız işlerde ticari anlayıştan daha çok hizmet anlayışını ön planda tutmaktır.

ÜRÜNLERİMİZ İLE ALAKALI BİLGİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.