Navigasyon Nedir ? Navigasyon Sistemi Nasıl Çalışır ?
Gidilecek adrese en kısa en hızlı bir şekilde ulaşmamızı saglayan sisteme navigasyon denir. Eski zamanlarda bulunsaydı bizler belki de navigasyona seyrüsefer derdik. Yol kılavuzluğu yapan bu sistem sayesinde daha önce hiç gitmediğimiz bir adrese bile kaybolmadan rahatlıkla ulaşabiliriz.
Navigasyon gidilecek yönü ekranda harita şeklinde ya da sesli komutlar ile aktarır. Navigasyonun belirlediği rotadan çıktığımızda ise insan beyninin hızının ötesinde yeniden rotayı hesaplar ve anlık güncel haliyle tekrar aktarır. Peki, navigasyon bu işlemi nasıl yapıyor. Hiç merak ettiniz mi ?
Navigasyon Sistemi Nasıl Çalışmaktadır ?
Navigasyon sistemini oluşturan bileşenler; Yazılım, donanım ve haritadır.
Donanım ; GPS sinyallerini kullanarak Dünya üzerindeki konumumuzu tespit eden ve bu tespit ile gitmek istediğimiz noktaya ulaşmamızı sağlayacak olan yazılım ve haritanın çalıştığı sistemdir. Genellikle dokunmatik ekran üzerinden çalışmaktadır. PND, inCar ve Mobile versiyonları vardır.
Yazılım ; Harita ile donanımı konuşturan sistemdir diyebiliriz. Yazılım cihazdan aldığı koordinat bilgisini harita üzerinde gösterir ve yine harita bilgisi ile gidilmek istenen noktaya en uygun olan rotayı çizerek görüntülü ya da sesli yönlendirme yapar.
Harita ; Navigasyon sisteminde en önemli birim haritadır. Normal haritadan farklı olarak yolların yön ve hız bilgileri, yasakları, kısıtlamaları gibi bilgilerin yanında POI (Point of Interest – ilgi çekici noktalar) bilgilerini içerir. Bilmediğimiz adresleri ararken adrese yakın olan noktalara göre hareket ettiğimiz olur. Solunda x mağazası var karşısında tiyatro salonu var gibi harita işte bu şekilde hedefi tayin eder.
Navigasyon sistemi tüm bu özellikleri ile aynı zamanda adres ve yer fihristi amacı ile kullanılabilir. Sistemdeki POI’lerin yanında kişisel POI’ler ya da favoriler eklenebilmektedir.