Araba Amplifikatörü Satın Alma Rehberi
Neden bir amfi eklemelisiniz?
Müziğinizin daha kaliteli ve daha yüksek olmasını istiyorsanız, amplifikatörler kesinlikle resmin bir parçasıdır. Ancak sisteminizi ister sonuna kadar açık isterse sohbet için yeterince yumuşak bir şekilde çalıştırsanız da, bir güç amplifikatörü müziğinize hayat vererek tüm heyecanını ve ayrıntısını ortaya çıkaracaktır. Amplifikatör eklemenin başlıca avantajlarından bazıları şunlardır.
- Daha iyi ses kalitesi — Bir amplifikatör eklemek, hoparlörlerinizi zorlamadan çalıştırabilen temiz bir güç kaynağı sağlar. Bu, müziğinizin tüm ses düzeylerinde daha temiz ve daha tanımlı ses çıkaracağı anlamına gelir.
- Yeni hoparlörler için daha fazla güç — Bir fabrika sistemi veya dahili bir alıcı, yükseltilmiş hoparlörlerinize hakkını vermeyebilir. Aracınıza yüksek kaliteli satış sonrası hoparlörler veya bileşen sistemleri ekliyorsanız, en yüksek performans için mevcut dahili alıcınızın sağlayabileceğinden daha fazla güce ihtiyaç duyabilirler.
- Bir subwoofer'a güç verme — Subwooferlara bir teybin sağlayabileceğinden çok daha fazla güç gerekir. Ayrı bir amfi bir zorunluluktur.
Bir fabrika sistemine biraz güç eklemek istiyorum
Standart teypler, araba satıcılarının reklamlarına rağmen, genellikle kanal başına yaklaşık 10-20 watt RMS maksimum çıkış gücüne sahiptir. Bu genellikle yol gürültüsünün üstesinden gelmek için yeterli güç değildir.
Aracınızın fabrika görünümünü değiştirmeden ses sisteminizi yükseltmenin harika bir yolu yeni hoparlör ve amfi eklemektir. Bu sistemlerin her biri, sesi büyük ölçüde iyileştirecek ve orijinalliği bozmayacaktır.
Orjinal teybinizi veya hoparlörlerinizi değiştirmeden ses sisteminizi yükseltmenin daha ekonomik bir yolu , ön ve arka hoparlörlerinizin gücünü artırmak için 4 kanallı kompakt bir amfi almaktır.
Hoparlör düzeyinde girişleri arayın
Amplifikatörü orjinal sisteminize ekliyorsanız, özelliklerinden biri olarak daha düşük watt değeri olan bir model arayın . Bu amplifikatörler, aracın fabrika hoparlör kablolarından gelen yüksek seviyeli sinyali işleyebilir ve ekstra elektronik bileşenler olmadan kurulumlarını kolaylaştırır.
Kurulum Aşaması
Amplifikatörler, onları stereonuza bağlamak için ihtiyacınız olan kablolarla birlikte gelmez.
- Güç kabloları amplifikatörünüze sinyal ve güç göndermek için ihtiyacınız olan her şeyi sağlar.
- Ayrıca amfinizden hoparlörlerinize sinyal göndermek için hoparlör kablosuna da ihtiyacınız olacak .
- Gerek olduğu durumlarda kapasitör yedek gücü depolar ve amfinizin en çok ihtiyaç duyduğu anda iletir.
- Gerçekten profesyonel bir kurulum için ihtiyaç duyabileceğiniz ekstra donanımı da unutmayın, sigorta, çeviri v.b. gibi
Sonrada eklenen hoparlörlerimin ne kadar güce ihtiyacı var?
Tüm satış sonrası hoparlörler, özellikle bileşen setleri (ayrı woofer'lar ve tweeter'lar), orijinal veya sonradan eklenen teybin sağlayabileceğinden daha fazla güç beslemesinden yararlanır.
Hoparlörün kullanın kılavuzunda, onun RMS (veya "sürekli") güç derecesini, genellikle görebilirsiniz - örneğin "60 watt RMS güç ". Bu rakam sayı, üreticiye göre hoparlörün tam ve en iyi şekilde çalacağı gücü temsil eder.
RMS güç oranlarını aşmayın
- Hoparlörleriniz için, kanal başına en yüksek RMS çıkışı, her bir hoparlörün en yüksek RMS derecesinden daha yüksek olmayan bir amplifikatör kullanın.
- Amplifikatörünüz için, her bir amfi kanalının en yüksek RMS çıkışına eşit veya ondan daha yüksek en yüksek RMS derecelerine sahip hoparlörler edinin.
Ön ve arka çiftleriniz biraz farklı güç derecelerine sahipse, sorun değil — daha düşük dereceyi kullanın.
Amfimde kaç kanal olmalı?
Bir amplifikatörün her "kanalı", bir hoparlöre güç sağlamak için tasarlanmış ayrı bir güç kaynağıdır. Kaç kanala ihtiyacınız olduğu, şimdiki ve gelecekteki ses sisteminiz için planlarınıza bağlıdır.
Sadece hoparlörlerime güç vermek istiyorum
Pek çok insan müziğinin güçlü bir ön sahneye sahip olmasını sever ve arka hoparlörleri bile kullanmaz. İki kanallı bir amfi sadece ön hoparlörler için pratik bir çözüm olacaktır. Ancak arabanızda arka dolgu sesini seviyorsanız ve önden arkaya geçiş kontrolünü sürdürmek istiyorsanız, her hoparlör için bir kanal olan 4 kanallı bir amfi almanız gerekir.
Hoparlörlere ve bir subwoofer'a güç vermek istiyorum
Sisteminize bir subwoofer eklemek istediğinizde göz önünde bulundurmanız gereken başka amfi konfigürasyonları da vardır.
4 kanallı bir amfide, iki kanal bir çift hoparlörü çalıştırmak için kullanılabilir ve kalan iki kanal, subwooferı çalıştırmak için kullanılır. Bu size sisteminizi gelecekte genişletme seçeneği sunar ve daha sonra amfiyi dört hoparlörü çalıştırmak üzere değiştirmenize ve alt için ayrı bir amfi eklemenize olanak tanır.
Tüm sisteminize tek bir kullanışlı ve kompakt paketten güç sağlayabilen 5 kanallı düşünebilirsiniz . Hoparlörleriniz için dört kanal, ayrıca subwoofer'ınız için beşinci, daha güçlü bir kanal. 6 ve 8 kanallı amfiler, hepsi bir arada tasarımı alır ve daha fazla sistem oluşturma esnekliği sağlar.
Sistemimin ne kadar güce ihtiyacı var?
Örneğin, kompakt bir coupe veya hatchback, bir spor araba veya küçük kabinli bir kamyonet kullanıyorsanız, kanal başına 50 watt RMS veya daha küçük bir amfi, yol seslerinin üstesinden gelerek ve müziğinize netlik katarak muhtemelen iyi sonuç verecektir. Amplifikatörle birlikte en iyi RMS derecesine sahip en az 50 watt RMS olan hoparlörleri arayın.
Daha büyük araçlar ve sadece daha fazla ses isteyenler için, kanal kurulumu başına en az 75 watt RMS'ye çıkarmalısınız. Her iki durumda da 5 veya 10 watt'lık bir fark hiçbir fark yaratmaz ve muhtemelen duyulamaz bile. Eşleşen hoparlörlerin her birinin en yüksek RMS derecesinin 75 watt RMS veya daha fazla olması gerekir.
Sisteminizden daha da fazla etki ve göz kamaştırıcı ses isteyenler, kanal başına 100 watt RMS veya daha fazlasına sahip bir amfi almak isteyecektir. Her biri, her kanalın en azından en yüksek RMS çıkış gücü için derecelendirilmiş hoparlörler veya komponent setleri tercih edin.
Sadece bir subwoofer için bir amfiye ihtiyacım var
Basın yükseltilmesi, ses spektrumunun geri kalanından çok daha zordur. Bu nedenle, yalnızca bas üretmeye adanmış çok sayıda büyük ve güçlü subwoofer amfisi vardır.
"Mono" veya tek kanallı amfiler, subwoofer'lar için tasarlanmıştır. Geniş bir frekans yelpazesiyle çalışması için özel olarak yapılmış ton kontrollerine ve filtrelere sahip olacaklar. Birçok 2 ve 4 kanallı amfi, bir sub'ı çalıştıracak kadar güçlerini artırmak için köprülenebilse de, genellikle sub'ın düşük frekansını kaldıramazlar ve aşırı ısınırlar veya koruma moduna girerler.
Bir subwoofer için ne kadar güce ihtiyacım var?
Basın müzikal olarak karışmasını ve sisteminizin geri kalanıyla iyi dengelenmesini istiyorsanız, işte subwoofer gücü için iyi bir temel kural kılavuzu:
- Arabanızın orijinal teybinizi kullanıyorsanız - bas için 50 ila 200 watt RMS gücü iyi olacaktır.
- Sonradan eklenen teyp için 200 ila 300 watt RMS güç isteyebilirsiniz.
- Kanal başına yaklaşık 50 watt RMS ile güçlendirilmiş hoparlörleriniz varsa — bas için 250 ila 500 watt RMS planlayın
- Kanal sistemi başına 100 watt RMS veya daha yüksek — subwoofer için en az 1.000 watt RMS isteyeceksiniz.
Hoparlörlerde olduğu gibi, subwoofer'ınızın en yüksek RMS derecesinin amfinin en yüksek RMS çıkışına eşit veya ondan daha yüksek olduğundan emin olmanız gerekir.
Unutmayın, orijinal sisteminize subwoofer ekliyorsanız, sinyalini hoparlör kablolarından alabilmesi için yüksek (high) girişlere sahip bir subwoofer amfisi alın.